Att göra

Gunnebo Slott

Gunnebo Slott är en av de ljuvligaste platser man kan besöka i Mölndal. Här finns själva slottsbyggnaden såklart, som har anor från 1700-talet och står som en praktfull skönhet i Mölndal, söder om Göteborg, men Gunnebo som koncept har funnits i olika former ända sedan 1300-talet. Det påminner en hel del om Tullgarns Slott och vill du titta närmare på det rekommenderar vi dig att boka hotell i Södertälje om du nu har vägarna förbi.slott i Mölndal

Här finns flera trädgårdar i olika stilar – engelska parken, köksträdgårdarna, rehabiliteringsträdgården och stilträdgården. På Gunnebo Slott hålls trädgårdsutbildningar samt mindre kurser i t ex kransbindning för den som intresserar sig för trädgårdsmästeri.

På Gunnebo slott finns ett mycket trevligt kaffehus med tillhörande krog där man kan avnjuta en kopp kaffe och en god sötsak, eller arrangera stora bjudningar vid särskilda högtider. Allting på Gunnebo slott är KRAV-märkt och miljön är i ständig fokus.

Mölndals Kvarnby

En av de mest häpnadsväckande och fascinerande sevärdheterna i Mölndal är dess Kvarnby som har många sekel på nacken. Mölndals Kvarnby omnämns i historieböckerna redan så tidigt som på 1300-talet. Kvarnarna som Mölndals stadsnamn åsyftar till (Möln=Mölla/Kvarn) var vattenkvarnar som användes för att mala mjöl åt folket i de kringliggande byarna i regionen. Vattenkraften vid det 47 meter höga vattenfallet var oerhört vinstgivande och ledde senare till att Mölndal kunde utvecklas till det framgångsrika industrisamhälle som det skulle komma att bli.

Stadsmuseet

Mölndals stadsmuseum är Sveriges elfte stadsmuseum, det ligger på Kvarnbygatan Mölndal och visar basutställningar, såväl som permanenta och tillfälliga utställningar. Man lägger mycket energi på att hålla museet uppdaterat och intressant även för återkommande besökare och med museets digitalguide kan man vandra runt fritt på museet och lära sig om de olika sakerna i lugn och ro. Mölndals stadsmuseum är väl värt ett besök!

Åbytravet

Åby är en sydlig stadsdel i Mölndal och här finns en travbana som lockar över en kvarts miljon besökare varje år – dessa besökare komprimeras dessutom till de cirka 60 dagar som travbanan faktiskt är öppen. Stora årliga travevenemang är bland andra:

  • Olympiatravet
  • Åby Stora Pris
  • SM i trav

Förr om åren höll man också galopptävlingar här, men sedan 1976 är banan uteslutande till för travlopp.

Ungdomsförbundet som är kopplat till Åbytravet har många medlemmar och väcker stort engagemang bland Mölndalsborna.